nieuws

‘Mensen komen niet aan van aardappels’

Algemeen

‘Mensen komen niet aan van aardappels’

‘Door het eten van aardappels ontwikkelen mensen geen overgewicht, eerder andersom’.

Dit is een van de conclusies van een onderzoek naar de invloed van de glycemische index (GI) van voeding op het gewicht.

 

onderzoek

Het onderzoek Potatoes, Glycemic Index, and Weight Loss in Free-Living Individuals: Practical Implications  is door onderzoekers van de Universiteit van Californië en het Illinois Instituut voor Technologie in de Verenigde Staten uitgevoerd.

 

GI

De glycemische index is een maat voor de snelheid waarmee suikers uit voeding in het bloed worden opgenomen. Bij producten met een lage GI is de opname in het bloed langzaam, bij een hoge GI kan een bloedsuikerpiek ontstaan omdat de suikers snel opgenomen worden.

 

Groepen

Drie groepen volwassenen met overgewicht kregen verschillende adviezen. Eén kreeg het advies om alleen producten met een lage GI te eten en een andere groep werd aangeraden om producten met een hoge GI te consumeren. Deze twee groepen ontvingen ook de opdracht om 500 kcal per dag minder te eten dan normaal.

 

Controle groep

De derde groep kreeg geen advies. Alle groepen moesten 5 tot 7 porties aardappels per week eten.

 

Gewichtsverlies

Het hele gezelschap viel af. Daardoor concludeerden de onderzoekers dat bij gewichtsverlies de GI geen invloed heeft. De controlegroep viel ook af. Afslanken is dus mogelijk met een voedingspatroon met aardappels, stellen de wetenschappers.

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Verslaving aan gezonde voeding mogelijk’
Koolzaadolie van invloed op cholesterol en bloedglucose bij diabetes

Reageer op dit artikel