nieuws

‘Minder zout went, ook bij individuele producten’

Algemeen

‘Minder zout went, ook bij individuele producten’

Na het meerdere keren drinken van tomatensap met minder zout werd deze meer gewaardeerd dan  bij de eerste keer. Deze gewenning blijkt onafhankelijk te zijn van de snelheid waarmee het zoutgehalte daalt en het zoutgehalte van de rest van de voeding. Dit concluderen onderzoekers van Food Science & Nutrition aan de Universiteit van Minnesota in de Verenigde Staten.

In het onderzoek Preference for salt in a food may be altered without a low sodium diet kregen proefpersonen 16 weken lang tomatensap te drinken dat, of abrupt een lager gehalte aan zout bevatte, of geleidelijk naar hetzelfde lage zoutgehalte gebracht werd. Bij de voor- en nameting bleken de proefpersonen het tomatensap met zout nog even lekker te vinden, maar het tomatensap met minder zout werd in de nameting beter gewaardeerd dan in de voormeting. Het maakte daarbij niet uit hoe snel de zoutvermindering plaatsvond.

 

Hoopgevend

Met de uitkomsten van dit onderzoek zijn de onderzoekers hoopvol over de mogelijkheid voor de voedingsindustrie en voor individuele consumenten om de voorkeur voor zout te verminderen.

 

Lees verder op Voeding Nu online
25 producten dingen mee naar Jaarprijs Goede Voeding 2014

’30 procent minder zout en nog steeds lekker’

Reageer op dit artikel