nieuws

MRI-scan vervangt biopt bij onderzoek naar diabetes

Algemeen

MRI-scan vervangt biopt bij onderzoek naar diabetes

Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht zijn er in geslaagd om met een MRI-scan de concentratie acetylcarnitine in spieren te meten. Voorheen was dit alleen mogelijk via een meer belastende spierbiopt. Bij diabetespatiënten is de concentratie acetylcarnitine in de spieren verlaagd.

Bij gezonde mensen nemen spieren het grootste deel van de suikers uit de maaltijd op. Bij mensen met type 2-diabetes is dit mechanisme verstoord: zij kunnen niet goed schakelen tussen vet- en suikerverbranding, waardoor ze minder suiker verbranden en (te) hoge bloedsuikerwaarden krijgen. Acetylcarnitine zorgt ervoor dat een spier snel kan overschakelen van vet- naar suikerverbranding.

 

Diabetesonderzoek

Voor diabetesonderzoek is dit een grote stap. Hoofdonderzoeker Vera Schrauwen-Hinderling: ‘We hebben nu de juiste tools om fluctuaties in acetylcarnitinewaardes in de spier zichtbaar te maken en daarmee het effect van voeding op de suikerhuishouding beter te onderzoeken. Voorheen waren deze fluctuaties alleen te meten door biopten, die je een beperkt aantal keren kunt afnemen.’

 

Behandeling

Schrauwen-Hinderling benadrukt dat de hoeveelheid acetylcarnitine kan schommelen als gevolg van bijvoorbeeld inspanning of voedselinname; ‘Het is van grote waarde dat we nu herhaalde metingen in een patiënt kunnen doen en zowel specifieker kunnen kijken naar de rol van acetylcarnitine bij het ontstaan van diabetes type 2, als naar de behandeling ervan’.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Clinical Investigation (JCI).

 

Lees verder op Voeding Nu online
Cijfers diabetes blijven gelijk in de VS

‘Bullsweet: zoetstoffen en diabetes’

Reageer op dit artikel