nieuws

‘Nederlandse vrouw schaamt zich voornamelijk over haar buik’

Algemeen

‘Nederlandse vrouw schaamt zich voornamelijk over haar buik’

In 2011 voelde tien procent van de vrouwen zich minderwaardig als ze naakt waren of in badkleding rond liepen en 35 procent van de vrouwen voelde zich te dik. In 2014 waren deze cijfers gestegen tot respectievelijk 16 en 40 procent. Dit staat in het GezondNu-Blootonderzoek dat in Gezond Nu nummer 10 verscheen.

Het tijdschrift GezondNu deed in 2011 en dit jaar onderzoek naar het naakte zelfbeeld van vrouwen. De resultaten en het commentaar van deskundigen staan in een thema-editie van GezondNu over het naakte lichaam.

 

Buik

De Nederlands vrouw schaamt zich vooral voor haar buik. Bijna de helft van de vrouwen heeft hier last van. 20 procent van de ondervraagde vrouwen zegt dat ze zich nergens voor schaamt.

 

Blootonderzoek

Het Blootonderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard in juli 2014 onder 546 vrouwen. De resultaten en het commentaar van deskundigen staat in een thema-editie van GezondNu over het Naakte lichaam.

 

Cosmetische chirurgie

Volgens prof. Liesbeth Woertman, onderwijsdirecteur psychologie aan de Universiteit Utrecht en schrijver van het boek ’De Psychologie van het uiterlijk’ wordt deze verandering veroorzaakt door de toegankelijkheid van cosmetische chirurgie. ‘Door betere technieken kunnen we ons lichaam makkelijker verbeteren. Als er een keuze is iets te laten doen aan je borsten en rimpels, is het bijna gek als je het niet laat doen’ signaleert Woertman.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Dun ideaalbeeld kan averechts werken bij afvalpogingen
‘Een goed huwelijk maakt dikker’

Reageer op dit artikel