nieuws

‘Onverschillig kritische oudere meeste kans op ondervoeding’

Algemeen

‘Onverschillig kritische oudere meeste kans op ondervoeding’

Bij onderzoek naar de emotionele beleving rond het eten bij 55-plussers, hebben wetenschappers van Wageningen UR vier verschillende groepen ouderen geïdentificeerd.

De ouderen zijn te verdelen in vier groepen: de ‘genoeglijke gemiddelden’, de ‘uitdagende avonturier’, de ‘tevreden genieter’ en de ‘onverschillige criticus’. De laatste groep is het meest negatief over eten en loopt daardoor het meeste kans op ondervoeding.

 

SenTo

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van Wageningen UR Food & Biobased Research onder 392 zelfstandig wonende ouderen die lid zijn van het panel SenTo (Senioren voor de Toekomst). De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 65,8 jaar.

 

Zelfstandigheid

De onderzoekers hopen dat de resultaten van hun onderzoek bijdraagt aan een voedingsmiddelenaanbod dat meer zal aansluiten bij de behoeften en wensen van de ouderen.  In combinatie met een goede communicatie zou dat kunnen leiden tot een betere inname van voedingsstoffen door de ouderen.

 

Genoeglijke gemiddelden

De geïdentificeerde groepen hebben alle vier hun eigen kenmerken. De helft van de ouderen past in de groep de ‘genoeglijke gemiddelden’. Deze groep vindt gezondheid en smaak belangrijk en probeert wel eens wat nieuws, maar is niet op zoek naar culinaire verrassingen.

 

Andere drie groepen

Een kwart van de ouderen is de ‘uitdagende avonturier’. Zij genieten van de maaltijden en houden juist wel van iets avontuurlijks op hun bord. De overgebleven kwart is te verdelen over de groep de ‘tevreden genieter’ die van eten houdt en graag samen eten, en ‘de onverschillige criticus’ die weinig geïnteresseerd is in de maaltijden.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Ouderen steeds interessanter voor fabrikanten van gemaksproducten

Eenzaamheid geeft grotere sterftekans dan overgewicht

Reageer op dit artikel