nieuws

‘Paleodieet vermindert risico op diabetes en hart- en vaatziekten’

Algemeen

‘Paleodieet vermindert risico op diabetes en hart- en vaatziekten’

‘Er zijn aanwijzingen dat het paleo- of oerdieet een positief effect heeft op de bloeddruk, cholesterolwaarden en insulineresistentie bij mensen met kenmerken van het metabool syndroom.’ Dit zeggen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut op basis van een kleinschalig pilotonderzoek bij mensen met kenmerken van het metabool syndroom.

Bij het paleodieet wordt alleen producten gegeten die onze voorouders aten. Granen en zuivel worden uitgesloten, maar groente, mager vlees, vis, eieren, noten en fruit zijn toegestaan. Ook peulvruchten, geraffineerde suikers en vetten en extra zout behoren niet tot het paleodieet.

 

Onderzoeksgroepen

Van een groep van 34 mensen met twee of meer kenmerken van het metabool syndroom kreeg de helft het advies om het paleodieet te volgen. De andere helft at volgens de adviezen van het Voedingscentrum. Beide dagmenu’s bevatten ongeveer evenveel energie.

 

Effecten

Na twee weken zagen de onderzoekers bij de groep die het paleodieet volgden een positief effect op de bloeddruk, cholesterolwaarden en insulineresistentie vergeleken met de groep die de adviezen van het Voedingscentrum volgde.

 

Onbedoeld gewichtsverlies

Ook viel de paleogroep af, ondanks inspanningen om dit te voorkomen. Gemiddeld viel deze groep 1,32 kg af in twee weken.

 

Vergelijkbaarheid groepen

De twee onderzoeksgroepen waren niet op alle punten vergelijkbaar. In de paleogroep hadden de deelnemers een hogere score op de kenmerken voor metabool syndroom dan de voedingscentrumgroep. Ook zat in de voedingscentrumgroep met 16 deelnemers twee mensen van het aziatische ras. De paleogroep met 18 deelnemers bestond geheel uit mensen van het caucasische ras.

 

Vervolgonderzoek

Het Louis Bolk Instituut wil na deze pilotstudie een vervolgonderzoek opzetten om de effecten van paleolithische voeding bij patiënten met type II diabetes te onderzoeken.

 

De Nederlandstalige samenvatting is te lezen via: http://www.louisbolk.org/downloads/2926.pdf

 

Lees verder op Voeding Nu online

‘Niet voldoende voedingsstoffen door Raw of ongezond eten’

‘Puur en plantaardig eten het gezondst’

 

Reageer op dit artikel