nieuws

Productnieuws: Ocean Spray introduceert cranberry compote met appel

Algemeen

Productnieuws: Ocean Spray introduceert cranberry compote met appel

In aanloop naar de feestdagen brengt Ocean Spray een nieuwe compote met cranberry en appel op de Nederlandse markt, een variant die iets zoeter is dan de bestaande klassieke cranberry compote die een pittiger smaak heeft.

In Noord-Amerika, waar cranberries al generaties lang worden geteeld en geoogst, is cranberry compote voor velen een traditie bij de kalkoen – bij zowel Thanksgiving als bij Kerst. De compotes zijn ook – warm of koud –  te combineren met wild, gevogelte, salades of toetjes.

Cranberry-telers

De nieuwe compote werd al eerder geïntroduceerd in Groot-Brittannië. Deze zomer was een delegatie van cranberrytelers-telers, die de Ocean Spray-coöperatie vertegenwoordigden, in London om hun producten te promoten. Ze hadden voor de gelegenheid tijdens de Hampton Court Flower Show een cranberry-oogst gesimuleerd. Behalve de nieuwe compote, werden daar ook smaakvarianten van gedroogde cranberries geïntroduceerd. Deze zijn sinds kort ook in Nederland beschikbaar.

Cranberry en gezondheid

Op een symposium tijdens de Flower Show gingen verschillende sprekers in op de gezondheidseffecten van cranberries. Volgens Christina Khoo, onderzoeksdirecteur van Ocean Spray, gaat veel aandacht uit naar de relatie tussen de polyfenolen in cranberries en effecten op de gezondheid. ‘Er zijn nu zo’n dertig studies waarin de relatie tussen cranberries en blaasinfecties zijn onderzocht’, zegt Khoo. ‘Er zijn drie studies die naar voren brengen dat het heroptreden van blaasontstekingen bij vrouwen minder vaak voorkomt als dagelijkse cranberrysap wordt gedronken. Het is lastig om hiervoor een gezondheidsclaims door EFSA goedgekeurd te krijgen. Maar vanuit Ocean Spray gaan wij door onderzoek op dit terrein te stimuleren.’

Vochtafdrijving

Volgens Khoo heeft het voorkomen van blaasontsteking te maken met vochtafdrijving, veroorzaakt door regelmatig drinken, maar ook zouden hierbij proanthocyanen, die veel in cranberries voorkomen, betrokken kunnen zijn. ‘Ze komen ook voor in appels en uien, maar relatief veel in cranberries’, licht Khoo toe. ‘Met name het flavanol quercitine wordt onderzocht op anti-ontstekingseigenschappen. Het gaat erom dat schadelijke bacteriën zich niet meer kunnen hechten in de urinewegen of blaas. Daarnaast zijn er diverse studies gaande en gepubliceerd die een gunstig effect van de polyfenolen in cranberries op hart- en vaatfuncties laten zien, waaronder oxidatie van het LDL-cholesterol. In dit licht vindt ik de goedgekeurde gezondheidsclaim van EFSA over polyfenolen in olijfolie hoopgevend.’

 

Verkrijgbaarheid

Beide compotes bevatten 250g en zijn verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van € 1,85. 100g Ocean Spray® Cranberry Compote bevat 152 calorieën. 100g Ocean Spray® Cranberry & Apple compote bevat 177 calorieën. De compotes bevatten geen kunstmatige kleur- en geurstoffen en zijn glutenvrij.

Lees verder op Voeding Nu online:

Luchtweginfecties, allergie en ontstekingen voorkomen met voeding

Reageer op dit artikel