nieuws

‘Romeinse gladiatoren waren vegetariërs’

Algemeen

‘Romeinse gladiatoren waren vegetariërs’

Romeinse gladiatoren aten voornamelijk vegetarisch en dronken drankjes met as van planten na een training. Dit blijkt uit onderzoek naar de botten van gladiatoren uit de tweede of derde eeuw voor Christus uit het dorp Ephesos, dat op dat moment deel uitmaakte van het Romeinse Rijk.

Het onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Forensische Geneeskunde van de Medische Universiteit van Wenen in samenwerking met de afdeling Anthropologie aan het Instituut Forensische Geneeskunde van de Universiteit van Bern. De mineraalsamenstelling van de botten van 20 gladiatoren en 20 ‘normale’ niet-gladiatoren uit Ephesos is onderzocht.

 

Botten

De onderzoekers vonden weinig verschil tussen de botten van de gladiatoren en de botten van de ‘normale’ inwoners van Ephesos. De resultaten lieten zien dat het voedingspatroon voornamelijk bestond uit granen, bonen en groente.

 

Antiek sportdrankje

Tussen de twee groepen botten is wel een verschil gevonden in de hoeveelheid strontium. De onderzoekers vermoeden dat de gladiatoren een drankje dronken met as van planten om hun botten sterk te houden. Dit drankje was rijk aan calcium, maar bevatte ook meer strontium.

 

Bron: Sandra Lösch, Negahnaz Moghaddam, Karl Grossschmidt, Daniele U. Risser, Fabian Kanz. Stable Isotope and Trace Element Studies on Gladiators and Contemporary Romans from Ephesus (Turkey, 2nd and 3rd Ct. AD) – Implications for Differences in Diet. PLoS ONE, October 15, 2014 DOI: 10.1371/journal.pone.0110489

 

Lees verder op Voeding Nu online
Sportkantines ondersteunen ‘De Gezonde Sportkantine’
Voorouders aten gevarieerder

Reageer op dit artikel