nieuws

‘Tekorten aan vitaminen en mineralen zijn niet zeldzaam’

Algemeen

‘Tekorten aan vitaminen en mineralen zijn niet zeldzaam’

Door te beweren dat tekorten aan vitaminen en mineralen bij de meeste mensen zeldzaam zijn, gaat de Consumentenbond, volgens de NPN, voorbij aan de praktijk zoals blijkt uit voedselconsumptiepeilingen.

De NPN reageert op het artikel ‘Betere weerstand uit een potje’ in de Consumentengids van oktober, waarin de bond verschillende multivitaminen en de gehanteerde claims onder de loep neemt. Uit de voedselconsumptiepeiling 2007-2010 blijkt dat veel mensen niet genoeg fruit, groente en vis eten. ‘Hierdoor bevat de voeding van een deel van de bevolking minder van verschillende vitaminen en mineralen dan door de Gezondheidsraad wordt aanbevolen,’ schrijft de NPN in een persbericht.

 

Tekorten

Saskia Geurts, directeur van de NPN, stelt dat het niet duidelijk is of individuen genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen en dat het aanvullen met een supplement voor sommige mensen verstandig kan zijn. ‘Bij de suppletie-aanbevelingen van de Gezondheidsraad wordt niet gekeken wat iemand eet of wat iemands gewoontes zijn. Een roker bijvoorbeeld heeft meer vitamine C nodig’, vertelt Geurts. ‘Ook zijn er individuele verschillen wat betreft de behoeftes aan vitaminen en mineralen.’

 

Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad waarschuwt voor een te hoge inname van vitaminen en mineralen en raadt de consument aan om niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag te slikken. ‘Een hogere inname levert tot het niveau van de veilige bovengrens geen gezondheidswinst op, en kan boven dit niveau zelfs schadelijk zijn,’ schrijft de Gezondheidsraad in haar publicatie Naar een voldoende inname van vitamines en mineralen uit 2009.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Veel kindervitamines te hoog gedoseerd

‘Niet voldoende voedingsstoffen door Raw of ongezond eten’

 

Reageer op dit artikel