nieuws

Veranderende eetgedrag bij kinderen niet zonder gevolgen

Algemeen

Veranderende eetgedrag bij kinderen niet zonder gevolgen

Kinderen eten minder van de aanbevolen basisvoedingsmiddelen zoals groente, fruit, zuivel en brood, en meer ‘extraatjes’. Het veranderende eetgedrag lijkt gevolgen te hebben op de gezondheid van kinderen, op korte en lange termijn.

Volgens Drs. Maartje van Osch, consumentenpsychologe en directeur van FamilyFactor, komt het veranderende eetgedrag bij kinderen doordat ouders hun kinderen meer keuzevrijheid bieden en doordat het aanbod van voeding is veranderd. Dit was een van de onderwerpen tijdens het congres ‘Jong geleerd is oud gedaan’ georganiseerd door het FrieslandCampina Institute, dat vrijdag 3 oktober plaatsvond.

 

Gevolgen

De invloed van het voedingspatroon begint al vroeg, vertelde Hester van Meer, kinderarts van het Universitair Medisch Centrum Groningen: ‘In de baarmoeder wordt het kind voor het eerst blootgesteld aan verschillende voedingsstoffen. Door deze blootstelling worden genen aan- en uitgezet, waardoor het kind op latere leeftijd meer of minder risico loopt op chronische ziektes.’

 

Smaakvoorkeur

Professor Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag Wageningen UR, benadrukte het belang van het vroeg aanleren van gezonde eetgewoontes bij kinderen, omdat op jonge leeftijd de smaak wordt ontwikkeld. ‘Eetgewoontes die in de vroege jeugd aangeleerd worden blijven levenslang bestaan. Soms moet een kind een nieuw voedingsproduct wel 10 keer proeven voordat het de smaak accepteert’, vertelde De Graaf. Dit principe is ook terug te vinden in de nieuwe JGZ-richtlijn ‘Voeding en eetgedrag’ die momenteel binnen de jeugdgezondheidszorg wordt geïmplementeerd.

 

Weerbaarheid

Dr. Emely de Vet, universitair hoofddocent Gezondheidscommunicatie Wageningen UR, doet onderzoek naar de strategieën, zoals het vermijden van verleidingen en afleiding zoeken, die jongeren inzetten om gezonder te eten. ‘Hoe frequenter de strategieën gebruikt worden, hoe minder snacks genuttigd worden’, zegt De Vet. ‘Door in te zetten op deze strategieën kunnen kinderen zelf leren om hun eetgedrag te reguleren’. Volgens de de onderzoeker heeft het verbieden en beperken van ongezonde voedingsproducten een tegengesteld effect.

 

Lees verder op Voeding Nu online

‘Gewicht tijdens kinderjaren bepalend voor gewicht later’

Vroege introductie van groenten aan kinderen het meest effectief

Reageer op dit artikel