nieuws

Vitamine D-gehalte bij ouderen vaak te laag

Algemeen

Vitamine D-gehalte bij ouderen vaak te laag

Bij Nederlandse ouderen blijkt 45 procent niet het aanbevolen vitamine D-gehalte in het bloedserum te hebben dat van belang is voor de botgezondheid. Slechts 20 procent van de ouderen blijkt gebruik te maken van supplementen die vitamine D bevatten. Het advies is voor ouderen om 20 microgram vitamine D per dag te slikken.

Deze en andere resultaten brengt Elske Maria Brouwer-Brolsma naar voren in haar promotieonderzoek waarin ze gekeken heeft naar Vitamine D en glucosehomeostase en de invloed van deze twee op cognitie en depressie.

 

Associaties

In het cross-sectionale onderzoek onder diverse groepen ouderen zijn associaties gevonden tussen een laag vitamine D-gehalte en symptomen van depressie en dementie. Uit deze associaties was het echter niet mogelijk om een oorzakelijk verband te vinden. Tussen de glucose homeostase en de symptomen van depressie en dementie zijn geen associaties gevonden.

 

Promotie

Brouwer-Brolsma promoveert op 14 oktober aan de Wageningen Universiteit op haar onderzoek Vitamin D-tour, Cognition and depression: the rol of vitamin D and its interplay with glucose homeostasis.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Studentenonderzoek: Vitamine D tekort op Bonaire

‘Tekort aan vitamine D verhoogt risico op dementie’

Reageer op dit artikel