nieuws

‘Vlees uit Nederlandse natuur in de supermarkt’

Algemeen

‘Vlees uit Nederlandse natuur in de supermarkt’

Supermarktketen EMTé wil vanaf begin 2015 in al zijn vestigingen Natuurvlees gaan verkopen. Het vlees is afkomstig van runderen die in Nederlandse natuurgebieden hebben gegraasd.

Commercieel directeur Johan van Heerebeek van EMTé, onderdeel van Sligro Food Group, maakte dat gisteren bekend tijdens een debat over vlees uit de natuur tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. ‘Op dit moment doen we een proef met Natuurvlees in zo’n twintig supermarkten, voornamelijk in Brabant. De aftrek van het vlees is daar nu al vele malen groter dan vlees van de biologische veehouderij. De prijs is vrijwel gelijk aan de reguliere vleesprijs. Mijn verwachting is dat de vraag nog groter gaat worden.’

Ganzen en schapen

Kernvraag van de discussie was: ‘Wat doen we met de grote grazers, ingezet vanuit Natuurbeheer, na een mooi leven in de natuur?’ Aan de discussietafel stond ook de milieu-gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Johan van den Hout. Hij onderzoekt momenteel of in de provincie Brabant meer dieren uit natuurgebieden, na dienst te hebben gedaan voor het natuurbeheer, kunnen worden verwerkt voor de consumptiedoeleinden. ‘Het zou mooi zijn als we op termijn vlees uit alle natuurgebieden in Brabant kunnen aanbieden’, zegt Van den Hout. ‘Daarbij denk ik niet alleen aan runderen, maar ook aan schapen en ganzen. We moeten nu in kaart brengen hoe we de hele vleesketen veilig en in overeenstemming met de natuur kunnen beheren.’

Biefstuk of kattenvoer?

Het Natuurvlees dat op dit moment in de EMTé-winkels ligt is afkomstig van de Natuurvlees Coöperatie Nederland. Coördinator Ed Hendriks van Natuurvlees: ‘Het vlees dat we nu aanbieden is hoofdzakelijk afkomstig van Franse runderrassen, vlees van Schotse hooglanders wordt te weinig aangevoerd. Momenteel wordt het meeste vlees uit de natuur doorgedraaid als gehakt of komt terecht in dierenvoer. Het is toch veel mooier om er een biefstukje uit te halen en er van te genieten, terwijl je weet dat het beter voor de natuur is.’

Lees verder op Voeding Nu online:
Belang van herkomst vlees belangrijker
Romeinse gladiatoren waren vegetariërs
Vion zet resultaten vleeskeuring online

Reageer op dit artikel