nieuws

WCRF: ‘Mogelijk hogere overlevingskans bij borstkanker door gezonde leefstijl’

Algemeen

WCRF: ‘Mogelijk hogere overlevingskans bij borstkanker door gezonde leefstijl’

Gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht kunnen de overleving bij borstkanker vergroten, al is er nog wel meer onderzoek nodig om dit hard te maken. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) publiceert deze bevindingen vandaag in een nieuw onderzoeksrapport.

Voor het nieuwe WCRF-rapport zijn gegevens uit wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar voeding, gewicht, lichaamsbeweging en vrouwen met borstkanker verzameld en geanalyseerd. Vervolgens heeft een onafhankelijk panel van wetenschappers het bewijs geëvalueerd. In totaal zijn er 85 studies meegenomen in de analyse, met gegevens van in totaal 164.416 vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gehad.

 

Leefstijlfactoren

Uit het rapport blijkt dat bepaalde leefstijlfactoren mogelijk de overlevingskansen bij borstkanker kunnen verbeteren:

  • – het hebben van een gezond gewicht
  • – meer bewegen
  • – het eten van voeding met vezels
  • – het eten van sojaproducten
  • – een lagere inname van vet (met name verzadigd vet) 

 

Meer onderzoek nodig

Experts benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om de mogelijke verbanden tussen leefstijl en de overleving van borstkanker beter te kunnen begrijpen. Andere factoren kunnen namelijk ook invloed hebben op de waargenomen verbanden, zoals de soort tumor of behandeling.

 

Continuous Update Project

Het nieuwe rapport is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarmee de kennis over de preventie en de overleving van kanker continu wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden.

 

Lees meer op Voeding Nu online

Figuur heeft geen invloed op borstkankerrisico
Onderzoekers bevelen soja aan tegen borstkanker

Reageer op dit artikel