nieuws

‘Allergische reactie mogelijk door het eten van insecten’

Algemeen

‘Allergische reactie mogelijk door het eten van insecten’

‘Op het etiket van producten met insecten zou een waarschuwing voor een mogelijk allergische reactie moeten komen voor personen die allergisch zijn voor zeevruchten en/of huisstofmijt.’

Dit staat in het advies van de Belgische Hoge Gezondheidsraad en het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) over de veiligheid van de consumptie van insecten.

 

Entomofagie

Entomofagie, het eten van insecten, krijgt in Europa steeds meer belangstelling in de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen. In België liggen sinds oktober verschillende producten in de supermarkt die  gemaakt zijn met insecten.

 

Gedoogd

Bij gebrek aan regels over de kweek en het in de handel brengen van insecten bestemd voor humane consumptie gedoogt België de handel van een aantal insectensoorten voor consumptie.

 

Voedselveiligheid

Om de voedselveiligheid van entomofagie op grote schaal te kunnen garanderen, is volgens het advies behoefte aan meer onderzoek over de microbiële, fysische, chemische en allergene veiligheid van insecten bestemd voor humane consumptie.

 

Verhitten

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Wetenschappelijk Comité is om vóór consumptie de insectenproducten te verhitten.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Productnieuws: Knapperige larven proeven bij Jumbo

Nederlander makkelijke eter of toch niet?

Reageer op dit artikel