nieuws

FDA weigert petities tegen aspartaam

Algemeen

FDA weigert petities tegen aspartaam

De US Food & Drugs Administration (FDA) verwierp twee petities die beide het doel hebben om aspartaam te verbieden in voeding. De reden van weigering is dat beide petities geen betrouwbare wetenschappelijke onderbouwing konden tonen van de verklaarde schadelijkheid van aspartaam.

Betty Martine, de oprichter van Mission Possible World Health International, diende een van de petities in. Martine claimt hierin dat methanol, een van de restproducten van aspartaam, orgaan- en weefselschade veroorzaakt. De FDA reageerde hierop met ‘methanol uit aspartaam gedraagt zich net zoals methanol uit fruit en fruitsappen. Methanol wordt gemakkelijk afgebroken en stapelt zich niet op in het lichaam’.

 

Tweede petitie

De andere petitie is ingediend door Dr. K. Paul Stoller. De FDA heeft zijn petitie niet in behandeling genomen omdat de FDA de achterliggende cijfers van de onderzoeken die Stoller aanhaalt, na herhaaldelijk verzoeken, niet ontvangen heeft.

 

Onderzoeken

Volgens de FDA heeft geen van de ruim honderd onderzoeken naar de aspartaam een schadelijk effect laten zien. ‘Aspartaam is nu sinds 1970 op de markt en we hebben in al die tijd geen enkele aanwijzing dat de stof niet veilig zou zijn. Enige uitzondering zijn mensen met de stofwisselingsziekte Phenylketonurie’.

 

Bron: Foodnavigator USA

 

Lees verder op Voeding Nu online
Aspartaam (E951) veilig volgens nieuwe EFSA-evaluatie
‘Is er nu niemand die aspartaam kankerverwekkend vindt?

Reageer op dit artikel