nieuws

Jodiuminname in Nederland voldoende

Algemeen

Jodiuminname in Nederland voldoende

Nederlanders tussen 7 en 69 jaar krijgen over het algemeen voldoende jodium binnen. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Ook blijkt uit het rapport van de RIVM De jodiuminname van de Nederlandse bevolking na verdere zoutverlaging in brood dat de inname sinds 2008 met ongeveer 20 tot 25 procent is gedaald. De RIVM beveelt aan om de jodiuminname bij de Nederlandse bevolking in de gaten te houden.

 

Groei

Jodium is nodig voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling. Jodiumgebrek kan een slechtwerkende schildklier veroorzaken, en kan bij jonge kinderen bovendien leiden tot een verminderde hersenontwikkeling. Maar ook een te hoge jodiuminname kan de schildklierwerking verstoren. 

 

Bronnen

Jodium zit van nature in voedingsmiddelen als zuivelproducten en niet-alcoholische dranken (zoals water, koffie en thee, vruchtensappen, frisdranken). Daarnaast is brood, door het gebruik van gejodeerd zout, een belangrijke bron voor jodium. 

 

Brood

Mensen die weinig brood eten krijgen mogelijk te weinig jodium binnen. Mensen die maximaal 1 snee brood per dag eten, krijgen gemiddeld 35 tot 40 procent minder jodium binnen dan mensen die minstens 4 sneden brood per dag eten.

 

Lagere zoutconsumptie

Het ministerie van VWS streeft ernaar de zoutconsumptie te verlagen. Zo is sinds 2009 de hoeveelheid zout in brood een aantal keer verlaagd. Het is daarom van belang de jodiuminname bij de Nederlandse bevolking in de gaten te houden. Als de jodiuminname onvoldoende lijkt te worden, kan deze op peil worden gehouden door bijvoorbeeld te stimuleren dat voedingsmiddelenproducenten meer gejodeerd zout gebruiken. Ook kunnen de jodiumgehaltes in zout worden verhoogd. 

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Anders met koolhydraten via de Schijf van Vijf’
EFSA hanteert nieuwe Europese aanbevelingen jodium

Reageer op dit artikel