nieuws

Keuze onderzoeksonderwerpen grotendeels bepaald door financierbaarheid

Algemeen

Keuze onderzoeksonderwerpen grotendeels bepaald door financierbaarheid

Bijna zestig procent van de hoogleraren op de Wageningen University zegt dat het binnenhalen van financiering doorslaggevend is bij het bepalen van hun onderzoeksonderwerpen.

Dit blijkt uit een enquête van Follow the Money onder 180 hoogleraren van deze universiteit waarop 46 hoogleraren reageerden. Follow the Money is een platform voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en wil met deze enquête onderzoeken hoe de geldstromen lopen en wat het effect is van de geldstromen op de wetenschap.

                         

Geld van derden

Om de financiën voor onderzoek rond te krijgen is, volgens Follow the Money, steeds vaker geld van buiten de universiteit, zoals overheidsprogramma’s, buitenlandse partijen of het bedrijfsleven nodig.

Door de concurrentie zijn onderzoekers bereidwilliger de onderzoeksvragen te stellen volgens de agenda van de financiers. Ook speelt mee dat de overheid publiek-private samenwerking wil bevorderen.

 

Slimme mensen

Resource, het tijdschrift voor studenten en medewerkers van Wageningen UR, laat onder andere hoogleraar Dean Johan van Arendonk aan het woord: ‘De relatieve groei van de derde geldstroom verhoogt inderdaad de druk op onderzoekers. Maar slimme mensen die goed onderzoek doen, halen nog steeds geld binnen. De ruimte voor nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek zal altijd blijven. En de roep om meer ruimte ook.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Oderzoek behandeling ondervoeding betaalt zich terug

Reageer op dit artikel