nieuws

‘Lichaamslengte, en overgewicht sterker in verband gebracht met prostaatkanker’

Algemeen

‘Lichaamslengte, en overgewicht sterker in verband gebracht met prostaatkanker’

Mannen die te zwaar zijn hebben een grotere kans op gevorderde prostaatkanker, waaronder agressieve vormen van de ziekte die dodelijk kunnen zijn. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) vandaag publiceert. Ook is er een sterker verband gevonden tussen lichaamslengte en prostaatkanker.

Gevorderde prostaatkanker wordt door WCRF toegevoegd aan de groeiende lijst van kankersoorten waarvan bekend is dat ze een verband hebben met overgewicht. Grootschalige analyses van resultaten van onderzoek naar voeding, gewicht, lichaamsbeweging en prostaatkanker leveren volgens het rapport van de organisatie hiervoor een sterk bewijs. Onderzoekers schatten dat ongeveer 10 procent van de gevallen van gevorderde prostaatkanker voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden.

Toename

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Volgens cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie zijn er bij bijna 11.000 mannen de diagnose prostaatkanker vastgesteld in 2013, ongeveer 30 procent meer dan 10 jaar eerder. De toename in het aantal geregistreerde nieuwe gevallen kan gedeeltelijk verklaard worden door betere screening, maar leefstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol bij de stijging in het aantal gevallen.

Lichaamslengte en prostaatkanker

Ook blijkt uit het nieuwe WCRF-rapport dat er sterk bewijs is voor een verband tussen lichaamslengte op volwassen leeftijd en prostaatkanker. Hoe langer een man is, hoe hoger zijn risico op prostaatkanker. ‘Lichaamslengte op zichzelf is waarschijnlijk geen directe oorzaak van de ziekte’, verklaart WCRF in een persbericht. ‘Lichaamslengte weerspiegelt bepaalde groeipatronen vroeg in het leven. Daarbij spelen ons voedingspatroon, leefstijl, leefomgeving, genen en hormonen allemaal een rol. Meer onderzoek naar het verband tussen lichaamslengte en kanker heeft een hoge prioriteit in de onderzoeksprogramma’s van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, vooral omdat Nederlanders een van de langste volken ter wereld zijn.’

Continu onderzoek

Het nieuwe rapport is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarmee de kennis over kankerpreventie continu wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden. In totaal zijn er 104 studies meegenomen in de analyses met gegevens van in totaal 9.855.000 mannen, waarvan 191.000 mannen met prostaatkanker.

Lees verder op Voeding Nu online:
Voldoende vitamine d verkleint sterftekans bij kanker
Katan ongerust over aanbeveling omega-3-vetzuren

Reageer op dit artikel