nieuws

Melkonderzoek doet veel stof opwaaien

Algemeen

Melkonderzoek doet veel stof opwaaien

Afgelopen week waren de resultaten van een Zweeds onderzoek naar het drinken van meer dan 3 glazen melk veelvuldig in het nieuws. SpitsNieuws is misschien wel het sterkst in zijn kop: ‘Dood door veel melk’. Klopt dit? Wat zeggen de voedingswetenschappers?

Volgens het Zweedse onderzoek verhoogt het drinken van meer dan 3 glazen melk het risico op vroegtijdig overlijden en botbreuken. Bij gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt en karnemelk vonden de onderzoekers deze associaties niet. Zij wijzen lactose en galactose, de suikers in melk, aan als boosdoener.

 

Vragenlijst

Ruim 100 duizend deelnemers zijn voor het onderzoek 10 tot 20 jaar lang gevolgd. Aan het begin van de studie vulde de deelnemers een vragenlijst in met wat hun voedingsgewoontes waren. Bij de groep vrouwen werden deze vragen na tien jaren opnieuw gesteld. De resultaten zijn 28 okt gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ).

 

Voedingscentrum

Het voedingscentrum heeft een nieuwsitem aan het onderzoek gewijd. Hierin wijst het centrum op een aantal zwaktes van het onderzoek. Onder andere dat het een observationeel onderzoek betreft. ‘In dit soort onderzoek is het niet mogelijk om een oorzaak-gevolg verband te leggen tussen bepaalde voeding en de uitkomsten van de studie. Er is gekeken naar de relatie tussen melk en sterfte, maar andere factoren kunnen ook een effect hebben.’

 

Melksuikers

Kasper Hettinga, Assistant Professor Dairy Science & Technology, Wageningen University reageerde op de website van BMJ. Hij wees erop dat gefermenteerde zuivelproducten evenveel galactose bevatten als melk en daarom de melksuiker de gevonden associaties niet verklaren kan.

 

Eerdere onderzoeken

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam twittert op 29 oktober ‘Uit Zweeds onderzoek blijkt associatie tussen melkconsumptie & overlijden. Dit is niet bevestigd in ander onderzoek.’ Met een link naar een meta-analyse uit 2011.

 

Storm in een glas melk

Volgens onderzoeker Fred Brouns is de aandacht voor het onderzoek ‘Storm in een glas melk’ die vooral veroorzaakt wordt door op sensatie beluste media. Te weinig data voor harde conclusies, aldus het commentaar van Brouns in de discussiegroep van Voeding Nu op Linkedin.

 

Observationeel

De onderzoekers eindigen zelf hun conclusie met de aanbeveling om het onderzoek te herhalen. Ook schrijven ze dat op basis van dit onderzoek de adviezen voor de consumptie van zuivelproducten niet moeten worden aangepast.

 

Lees verder op Voeding Nu online

‘Zuigelingenvoeding op basis van soja even goed als voeding op koemelkbasis’
Professionals over de rol van zuivel in de voeding

Reageer op dit artikel