nieuws

Multiresistente bacteriën op kweekvis

Algemeen

Multiresistente bacteriën op kweekvis

In opdracht van Wakker Dier vond een microbiologisch laboratorium op meer dan de helft van de onderzochte kweekvis en –garnalen multiresistente bacteriën, waaronder eenmaal de resistente bacterie ESBL.

Het ESBL-bacterie werd gevonden op Vietnamese garnalen. Wakker Dier benadrukt dat deze bacterie een belangrijke verwekker van ziekenhuisinfecties bij mensen is.

 

Steekproef

Voor het onderzoek was een steekproef genomen uit het visschap van supermarkten en groothandels van garnalen, tilapia en pangasius uit kwekerijen in Zuidoost-Azië.

 

Waarschuwing

Volgens Wakker Dier waarschuwen wetenschappers al langer voor het overmatig gebruik van antibiotica in de kweekvisserij. ‘Door vissen met enorme aantallen dicht op elkaar te houden, ontstaat een gevaarlijke kweekvijver voor resistente bacteriën.’

 

NVWA

NVWA concludeerde in 2009 dat ‘het gevonden niveau van resistentie tegen antibiotica van micro-organismen afkomstig van kweekvis vergelijkbaar is met de niveaus van bacteriën op vlees.’ Om die reden stelde zij dat ‘het gewenst lijkt de antibioticaresistentie bij micro-organismen van kweekvis te monitoren op een wijze die vergelijkbaar is met de gangbare praktijk voor de landbouwsector.’ Dit advies van de NVWA werd, volgens Wakker Dier, echter genegeerd.

 

Oproep

Wakker Dier roept het kabinet op om na deze nieuwe verontrustende vondst van ESBL, de deskundigen niet langer te negeren en direct te starten met monitoring van resistente bacteriën in het visschap.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Honing tegen resistente bacteriën
De Bewuste Visweek stimuleert bewuste aankoop

Reageer op dit artikel