nieuws

‘NAV zoekt meer samenwerking met artsen en psychologen voor betere volksgezondheid’

Algemeen

‘NAV zoekt meer samenwerking met artsen en psychologen voor betere volksgezondheid’

De leden van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV), voedingswetenschappers, willen meer samenwerken met andere disciplines om een grotere bijdrage te kunnen leveren aan de volksgezondheid. Dat werd naar voren gebracht op het 10-jarige NAV-jubileum dat gisteren in Utrecht werd gevierd.

‘We weten erg veel over voedingsstoffen op het niveau van stofwisseling. Om met deze informatie een slag naar een betere volksgezondheid te kunnen maken, moeten we meer met clinici en gedragswetenschappers samenwerken’, aldus NAV voorzitter Jogchum Plat.

 

Pioniers

‘Het is een uitdaging voor de NAV om deze partijen bij elkaar te brengen zodat er een eenduidige boodschap naar de bevolking wordt gecommuniceerd’, vervolgt Plat. In 10 jaar is de NAV uitgegroeid van een vereniging van pioniers naar een academie met 215 leden waar voedingswetenschappers met een universitaire studie lid van kunnen worden.

 

Voedingsvraagstukken

Theo Ockhuizen stond aan de wieg van de NAV. ‘Wij vinden het belangrijk dat er een platform is, waarin voedingswetenschappers werkzaam in verschillende sectoren, elkaar kunnen vinden.’ Binnen de NAV discussiëren leden zonder ‘industriepet’ of ‘universiteitpet’ op met elkaar over actuele voedingsvraagstukken. Als lid van de NAV dien je je te houden aan de gedragscode. Integriteit en objectiviteit worden hierin expliciet genoemd.

 

Toekomst

Ockhuizen kijkt vooruit: ‘Natuurlijk heb ik ook wensen voor de toekomst. Zo hoop ik dat de NAV zich actiever opstelt in het maatschappelijk debat over voeding. In de vele voedingsfora die de NAV organiseerde, werden controversiële onderwerpen dan ook niet gemeden. Het is wenselijk dat ook de overheid, media en maatschappelijke instellingen de NAV weten te vinden.’

Oeuvreprijs

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de ‘Winkel van Sinkel’ in de Domstad ontving emeritus Professor Jo Hautvast van de Wageningen Universiteit de oeuvreprijs. Hij zette voedingswetenschappen ‘op de kaart’. ‘Onder zijn bezielende leiding werd voedingswetenschap een volwassen studierichting’, aldus de NAV.

 

Publicatieprijs

De NAV-publicatieprijs 2013 werd uitgereikt aan Michel Joosten van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij ontving de prijs voor zijn publicatie Urinary and plasma magnesium and risk of ischemic heart disease, waarin hij aantoont dat niet alleen te veel zout, maar ook te weinig magnesium een risicofactor is voor het krijgen van een hartinfarct.

 

Lees verder op Voeding Nu online

‘Gezonde voeding, wie kan ik nog vertrouwen?’
Hoogleraar Voeding haalt uit naar voedingsgoeroes

Reageer op dit artikel