nieuws

Nieuw instrument om de kwaliteit van voedingspatroon te meten

Algemeen

Nieuw instrument om de kwaliteit van voedingspatroon te meten

In Nederland was nog geen manier beschikbaar om de kwaliteit van het voedingspatroon van een persoon te meten. Voor dit doel is de Dutch Healthy Diet index (DHD-index) ontwikkeld.

In het proefschrift The Dutch Healthy Diet Index van Linde van Lee beschrijft ze de ontwikkeling, de evaluatie en mogelijke toepassingen van de DHD-index in Nederland. Van Lee verdedigt vandaag (11 november)  haar promotieonderzoek aan Wageningen Universiteit.

 

Gebruik

De DHD-index kan gebruikt worden voor het beoordelen van de effectiviteit van voedingsinterventies en het bestuderen van verbanden tussen voeding en gezondheid en het monitoren van de kwaliteit van een voedingspatroon.

 

Richtlijnen Goede Voeding

De DHD-index is opgesteld op basis van de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding. De Richtlijnen zijn gericht op de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker.

 

Componenten

De DHD-index bestaat uit tien componenten: lichamelijke activiteit, het aantal eetmomenten met dranken en voedingsmiddelen met gemakkelijk vergistbare suikers en een hoog gehalte aan voedingszuren, de inname van groenten, fruit, voedingsvezel, vis, verzadigde vetzuren, transvetzuren, natrium en alcohol. Elke component kan een maximale score van 10 punten krijgen.

 

Conclusie

De conclusie van het onderzoek is dat de DHD-index, berekend op basis van 24-uurs voedingsnavragen of voedselfrequentievragenlijsten, een waardevol instrument is om de naleving van de voedingsrichtlijnen te beoordelen.

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Meer aandacht gevraagd voor voeding en gezondheid van Europese beleidsmakers’

Studie brengt voedselbeleid Europese scholen in kaart

Reageer op dit artikel