nieuws

Onenigheid over verbod energiedrankjes

Algemeen

Onenigheid over verbod energiedrankjes

Na een oproep van kinderarts Rolf Pelleboer in het Zapp Weekjournaal van de NOS om energiedrankjes te verbieden voor kinderen onder de 13 is er naast bijval ook veel kritiek op deze oproep.

Zo schrijft voedingshoogleraar Fred Brouns in de discussiegroep van Voeding Nu op LinkedIn dat een verbod op energiedrankjes ‘angstmakerij zonder bewijs’ is. ‘Verbied dan alle suikerhoudende drankjes en ook koffie!’ Volgens Brouns zit er in een blikje energiedrank net zoveel cafeïne als in een kopje koffie, vaak zelfs nog minder.

 

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum is het met Pelleboer eens. Het advies van deze organisatie is dat kinderen onder de 13 jaar geen energiedrankjes zouden moeten drinken. Daarbij kijkt het Voedingscentrum alleen naar de hoeveelheid cafeïne en niet naar de andere stoffen in de drankjes.

 

Suiker

In het item over de energiedrankjes in het Zapp Weekjournaal  werd behalve de cafeïne ook de hoeveelheid suiker in energiedrankjes gemeten. Het energiedrankje met de meeste suiker bevatte het equivalent van zeven zakjes suiker. De meting werd verricht door chemicus Tom Aalders van de Universiteit van Amsterdam. Ook  hierover nuanceert Brouns: ‘Het suikergehalte in energiedrankjes is net zo hoog als in alle blikje gewone frisdrank.’

 

Schippers

Volgens de NOS is Minister Edith Schippers niet van plan om het verbod in te voeren. ‘Schippers wil wel zorgen dat er meer kennis over de energiedrankjes bij de consument terecht komt.’

 

Lees verder op Voeding Nu online

‘Meer onderzoek nodig naar energiedrankjes’
Jongeren gaan niet mee met de voedingshypes

                                                                                               

Reageer op dit artikel