nieuws

Pieter Dagnelie en Bob Hutten: ‘zet voeding preventief in’

Algemeen

Pieter Dagnelie en Bob Hutten: ‘zet voeding preventief in’

Voeding wordt ons medicijn tegen de veelvoorkomende welvaartszieken. Dit verkondigde zowel Pieter Dagnelie, hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht als Bob Hutten, directeur Hutten Catering tijdens het congres ‘Voeding als medicijn’.

Het congres dat afgelopen week plaatsvond, werd georganiseerd door de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie in samenwerking met de Provinciale Raad Gezondheid en de Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg (VKGE). Het doel van het congres was om onder andere zorgmedewerkers en maaltijdleveranciers te inspireren anders te kijken naar het belang van voeding voor de gezondheid.

Verborgen vet, suikers en zout

Volgens Dagnelie bevat onze voeding niet meer genoeg voedingsstoffen. ’Heel veel chronische ziekten ontstaan door slechte voeding. De grootste problemen zijn verborgen vet, suiker en zout.’

De hoogleraar is van mening dat voeding preventief ingezet moet worden, vooral bij kwetsbare groepen zoals zelfstandig wonende ouderen.

Een jasje van voedingsstoffen

Diederik Bruins, directeur van Fortified Food Coatings, vertelde tijdens zijn workshop over het verrijken van maaltijden met een laagje voedingsstoffen. De nutriënten worden in een bijna onzichtbaar laagje gelatine over de maaltijd heen gesprayd.  

’Op deze manier kunnen topsporters en senioren toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen’, aldus Bruins. ’Uiteindelijk willen we het concept uitbreiden om medicijnen toe te kunnen voegen aan een maaltijd.’

Menukaart 1.0

’In de gezondheidszorg wordt vooral curatief gewerkt terwijl we ook preventief moeten werken’, aldus Hutten tijdens zijn workshop ‘innovatienetwerk’. ’Voeding kan heel goed ingezet worden om ziekte te voorkomen.’

Om een verandering te bewerkstelligen in het huidige eetklimaat in Nederland wil hij graag in samenwerking met andere geïnteresseerden binnen de foodservice een menukaart 1.0 voor de vijf ouderdomsziektes gerelateerd aan voeding te ontwikkelen. ’Want voeding is de energie van je leven.’

Lees verder op Voeding Nu online
‘Aanpak van ondervoeding vraagt om allocatie van budgetten’
Nieuw instrument om de kwaliteit van voedingspatroon te meten

Reageer op dit artikel