nieuws

Steeds minder dioxinen in onze voeding

Algemeen

Steeds minder dioxinen in onze voeding

De inname van dioxinen via de voeding geeft op dit moment in Nederland geen aanleiding meer tot zorg voor de volksgezondheid. In 2014 ligt de berekende inname bij de Nederlandse bevolking voor het eerst onder de maximale gezondheidslimiet.

De daling komt doordat er de afgelopen decennia steeds minder dioxine in onze voeding zit. De verwachting is dat de concentraties in voedsel inmiddels hun laagste niveau hebben bereikt en niet verder zullen dalen. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van het RIVM.

 

Consumptiepatroon

Mogelijk heeft ook een ander consumptiepatroon aan de daling bijgedragen. Dioxinen zitten namelijk vooral in vette onderdelen van voedingsmiddelen en mensen kiezen steeds vaker voor vetarme producten. De belangrijkste dioxinebronnen blijven melk, rundvlees en plantaardige oliën en vetten.

 

Koken

Ook de manier waarop het eten bereidt wordt heeft invloed op de dioxineconcentratie. Er zijn aanwijzingen dat een deel van de dioxinen verdwijnt als een product wordt gekookt.

 

VCP

Voor deze berekeningen zijn voedselconsumptiegegevens van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) gecombineerd met concentratiegegevens van deze groep stoffen in producten.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Chemicaliën verhogen risico op obesitas en diabetes

Onderzoekers luiden de noodklok over chemische stoffen in baby’s

Reageer op dit artikel