nieuws

Verleidingen weerstaan door Mindful Attention

Algemeen

Verleidingen weerstaan door Mindful Attention

Na een korte Mindful Attention-training van 12 minuten bleek een groep proefpersonen beter in staat om weerstand te bieden tegen verleidingen zoals energierijke voeding.

In de training leerden de 109 proefpersonen de techniek van Mindful Attention, waarin ze hun gevoelens en gedachtes als voorbijgaande mentale gebeurtenissen zien. Hierdoor kunnen de personen hun ‘cravings’, de hunkering naar eten, bij zichzelf herkennen en zijn ze minder gevoelig voor de verleidingen die deze hunkering opwekken. Het gedrag van de proefpersonen werd vergeleken met een het gedrag van de controle groep bestaande uit 158 personen.

 

Onderzoek

Onderzoekers van de universiteit van Utrecht en Emory Universiteit, Atlanta, Verenigde Staten publiceerde onlangs hun ervaringen met deze trainingen in The Benefits of Simply Observing: Mindful Attention Modulates the Link Between Motivation and Behavior in Journal of Personality and Social Psychology

 

Experimenten

Op drie verschillende manieren is de Mindful Attention-training getest. In twee van de drie testen vonden de onderzoekers dat na de training de proefpersonen, ondanks hun honger, gezondere voedingskeuzes maakten. In de derde test keken de onderzoekers naar de reacties op seksueel aantrekkelijke personen.

 

Effectief

De training is volgens onderzoeker Esther Papies al na een heel korte instructie op de computer effectief. ‘En dat is veelbelovend’, concludeert Papies.

 

Vervolg

In een vervolgonderzoek kijken de onderzoekers of mensen na een korte instructie de Mindful Attention zelfstandig kunnen toepassen in het dagelijks leven.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Sociale normen en grote borden beïnvloeden het eetgedrag

Proefdieronderzoek: Impulsiviteit vergroot kans op eetverslaving

Reageer op dit artikel