nieuws

Vlaams parlement wil actie tegen voedselverspilling

Algemeen

Vlaams parlement wil actie tegen voedselverspilling

Alle partijen in het Vlaams Parlement, op Vlaams Belang en UF na, dienden een resolutie in waarin ze de Vlaamse regering vragen om actie te ondernemen tegen de voedselverspilling. Volgens initiatiefnemer Bart Caron (Groen) sluit het pleidooi van het parlement daarmee aan op de campagne van 11.11.11 op Wereldvoedseldag.

“Er gaat veel voedsel verloren. Elk jaar wordt 4 miljard ton voedsel geproduceerd in de wereld. Eén derde ervan wordt niet door mensen opgegeten”, aldus Groen-parlementslid Bart Caron. “Voor heel Vlaanderen betekent dit 120.000 ton voedsel. Jaarlijks zou een gezin van 4 voor meer dan 300 euro kunnen uitsparen.”

Het initiatief van Caron voor een resolutie rond voedselverspilling wordt gesteund door Bart Dochy (CD&V), Wilfried Vandaele (N-VA), Francesco Vanderjeugd (Open VLD) en Els Robeyns (SP.A). 

Vlaams regeerakkoord

De Vlaamse regering kondigde in het regeerakkoord 2014-2019 al actieplannen aan tegen voedselverspilling. In de resolutie vraagt het Vlaams Parlement aan de regering onder meer acties “zodat er geen voedsel wordt weggegooid enkel voor uitzicht”. “We vragen ook dat de Vlaamse regering overlegt met de betrokken sectoren voor een bindende gedragscode om onfaire handelspraktijken die tot verlies of verspilling leiden, aan banden te leggen”, zegt Caron.

Reageer op dit artikel