nieuws

Voedingscentrum start consumentenactie tegen ongezonde verleidingen

Algemeen

Voedingscentrum start consumentenactie tegen ongezonde verleidingen

Het Voedingscentrum start vandaag met een actie tegen ongezonde verleidingen bij de kassa’s van de supermarkten, (tank)stations, drogisterijen en dergelijke.

Het Voedingscentrum roept iedereen op om via Facebook en Twitter foto’s van ongewenste voedselverleidingen onderweg en tijdens het winkelen in te sturen, voorzien van #verleidmeniet. Het doel van het Voedingscentrum is om iedereen bewust te maken van het probleem van de dikmakende omgeving

 

Verleiding

Het Voedingscentrum verduidelijkt de actie: ‘Als mensen eten zien of ruiken, kan dat hun verlangen oproepen om iets te eten. Om weerstand te bieden aan verleidingen uit de omgeving is zelfcontrole nodig. Kortstondig kunnen we dat wel opbrengen. Maar doordat we voortdurend worden blootgesteld aan verleidingen, kan dat uiteindelijk leiden tot wilsuitputting. Keuzes zullen dan vaker impulsief tot stand komen door prikkels uit de omgeving. Bij een overheersend ongezond aanbod leidt dat sneller tot een ongezonde voedselkeuze.’

 

Onderzoek

Een meerderheid van de Nederlanders (59%) ergert zich aan de eerdergenoemde opdringkassa’s. Dat blijkt uit een steekproef van onderzoeksbureau GfK onder ruim 2.600 consumenten, dat GfK in opdracht van het Voedingscentrum uitvoerde. Het Voedingscentrum signaleert dat er op steeds meer plekken ongezond eten wordt aangeboden. Denk ook aan de schappen met snoep, drop en chocola bij de kassa in de bouwmarkt, in de drogisterij en in de zaak met huishoudelijke artikelen. Of het aanbod van ‘leesdrop’ bij de boekhandel.

 

Gezonder aanbod

75% van de Nederlanders probeert gezond te eten, maar dat wordt je door de omgeving knap lastig gemaakt. 59% van de Nederlanders geeft aan tijdens het winkelen en onderweg een gezonder aanbod van eten en drinken te willen.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Verleidingen weerstaan door Mindful Attention
Nederlanders vinden dat ze niet te veel eten

Reageer op dit artikel