nieuws

Voedingssonde in meeste gevallen overbodig bij alvleesklierontsteking

Algemeen

Voedingssonde in meeste gevallen overbodig bij alvleesklierontsteking

De voedingssonde die patiënten met acute alvleesklierontsteking vaak direct krijgen bij opname om ontstekingen te voorkomen is meestal overbodig, meldt het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht.

Dit blijkt uit een grote landelijke studie uitgevoerd onder leiding van onderzoekers van het UMC Utrecht. Het aantal infecties bij deze patiënten vermindert hierdoor namelijk niet.

Onaangename ingreep

Wetenschappers waren het er tot nu toe nog niet over eens of deze onaangename ingreep de patiënt daadwerkelijk helpt.  De Pancreatitis Werkgroep Nederland, een samenwerkingsverband tussen verschillende academische en topklinische ziekenhuizen, wilde uitsluitsel bieden.

“Bijna 70% van de patiënten had uiteindelijk helemaal geen voedingssonde nodig”, zegt Olaf Bakker, arts-onderzoeker op de afdeling Chirurgie van het UMC Utrecht en coördinator van de studie. “Als het wereldwijd beleid wordt om niet meer direct een voedingssonde te geven, scheelt dat heel wat ellende voor de patiënt. Een sonde kan pijnlijk en vervelend zijn.”

Lees verder op Voeding Nu online
Voeding tijdens operatie heeft mogelijk gunstig effect

Reageer op dit artikel