nieuws

Voedselzekerheid door het eten van bacterieel slijm

Algemeen

Voedselzekerheid door het eten van bacterieel slijm

Als mensen bereid zijn om bacterieel slijm en insecten te eten is er genoeg eten voor iedereen. Ook als, door een catastrofe, de oogsten wereldwijd mislukken.

Dit beweert Joshua Pearce, professor aan de Technische Universiteit van Michigan, Verenigde Staten in zijn boek Feeding Everyone No Matter What: Managing Food Security After Global Catastrophe.

 

Zon

‘Zelfs bij een ramp waarbij de zon voor jaren is verduisterd, waardoor alle planten sterven kan de mensheid vijf jaar overleven zonder bunkers vol met ingeblikt voedsel’, schrijft Pearce. ‘In die vijf jaar heeft de aarde tijd om te herstellen en kan het agrarisch systeem wederopgebouwd worden.’

 

Bacterieel slijm

Pearce vond twee manieren om de mensheid te voeden. ‘Gebruik de fossiele brandstoffen om bacteriën op te laten groeien. Eet het bacterieel slijm zelf of gebruik het slijm om insecten of ratten te voeden en eet deze.’ Bacterieel slijm is een substantie die bacteriën uitscheiden en bestaat onder andere uit glycoproteinen, -lipiden en exopolysacchariden.

 

Plantaardig

De tweede oplossing is, volgens Pearce, om de afgestorven planten en bomen te gebruiken als voedselbron voor paddenstoelen, insecten of ratten. Die kunnen vervolgens worden gebruikt als voedsel voor mensen of worden gevoerd aan dieren hoger in de voedselketen, zoals koeien of kippen.

 

Techniek

Volgens Pearce bestaat er genoeg voedingstechnische kennis waardoor het bacteriële slijm ook nog smakelijk gemaakt kan worden.

 

Bron: Michigan Tech News

 

Lees verder op Voeding Nu online
Boek Food for All voor wereldwijde voedselzekerheid
Nederland wil voedseltekort terugdringen met wereldwijde alliantie

Reageer op dit artikel