nieuws

Amerikanen wijzen toptien van meest schadelijke stoffen aan voor de gezondheid

Algemeen

Amerikanen wijzen toptien van meest schadelijke  stoffen aan voor de gezondheid

Welke stof in de omgeving of in het voedsel wekt de meeste angst op bij de inwoners van de Verenigde Staten? De American Council on Science and Health (ASCH) publiceerde deze week een toptien van stoffen waarvoor de meeste angst is voor schade aan de  gezondheid in de Verenigde Staten in 2014.

Van deze top-10 zijn er drie stoffen die in voedingsmiddelen gevonden worden: gluten, pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s). Voor de laatste groep spreken de Amerikanen de meeste vrees uit.

 

Gluten

Gluten staan op nummer 8. Onderzoek van de NPD Group, een marktonderzoeksbureau in de VS, laat zien dat 11 procent van de Amerikaanse huishoudens glutenvrij eet. ‘Ze doen dit omdat ze denken dat het gezonder is, goed voor de lijn en het zou de fysieke en mentale gezondheid verbeteren. Slechts 1-2 procent van de bevolking heeft de medische aandoening, coeliakie, waarbij glutenvrij eten noodzakelijk is’, becommentarieert ASCH.

 

Pesticiden

In de lijst staan pesticiden op nummer 7. Blootstelling aan pesticiden tijdens de zwangerschap zou volgens de Amerikanen vaker autisme bij het kind veroorzaken. Volgens ASCH is de bron van deze angst een slecht uitgevoerde studie die breed door de media werd opgepakt. Met het bereiken van deze top-10 tot gevolg.

 

GMO

De meeste angst van stoffen in de voeding wekken GMO’s op, genetisch gemodificeerde organismen. Ook deze angst is volgens ASCH ongegrond. Sinds 1996 worden in de VS op grote schaal genetisch gemodificeerde gewassen verbouwd en gegeten. ‘Geen negatieve effecten door het eten van GMO’s zijn tot nu toe gevonden.’

 

Volledige lijst

Top 10.

10: Azodicarbonamide 

9: Formaldehyde

8: Gluten

7: Pesticides

6: Fracking

5. Vloeibare Nicotine

4. Medische scans

3. GMO: Genetisch gemodificeerde organismen

2. Thimerosal in vaccinaties

1. Ftalaten

 

De toelichtingen bij de volledige lijst is te vinden op de website van ASCH.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Grootste deel Amerikanen denkt dat glutenvrij eten gezond is
Amerikaanse moeders hebben grote invloed op voedingsinductrie

Reageer op dit artikel