nieuws

Asscher: €67 miljoen voor sectorplan levensmiddelenindustrie

Algemeen

Asscher: €67 miljoen voor sectorplan levensmiddelenindustrie

Minister Lodewijk Asscher maakt bekend dat er zo’n €67,5 miljoen beschikbaar is voor een werkgelegenheidsplan in de voedingsmiddelenindustrie. Dit maakte hij bekend tijdens een werkbezoek aan de kaasfabriek van Leerdammer.

Het geld gaat naar scholing, duurzame inzetbaarheid en extra leerwerkplekken voor jongeren. Het ministerie van Sociale Zaken betaalt €20,6 miljoen aan het sectorplan (2014-2018). De rest van het geld is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de sector.

 

Duizenden nodig in levensmiddelenindustrie

Omdat er de komende jaren veel werknemers in de levensmiddelenindustrie met pensioen gaan, zijn er tot 2018 duizenden extra arbeidskrachten nodig. Hierover kwamen een aantal belangrijke afspraken tot stand:

– 200 extra banen voor operators en technici

– 2000 extra leerwerkplekken op mbo-niveau

– 300 banen voor jongeren en ouderen met een afstand tot de arbeidsmarkt

– Begeleiding van vijftig werknemers naar ander werk buiten de sector

– 17.000 werknemers krijgen scholing in verband met hun inzetbaarheid

– 250 werknemers nemen deel aan een EVC-traject om hun vaardigheden op peil te houden

 

Opgeleide medewerkers

Vakbond CNV Vakmensen is blij met het sectorplan. Bestuurder Leo Bons hierover: ‘De komende vier jaar verwachten we dat er duizenden nieuwe banen ontstaan. De ontwikkelingen in de levensmiddelenindustrie gaan snel, het is van groot belang dat er dat er voldoende goed opgeleide werknemers zijn én dat mensen hun kennis op peil houden.’

 

Ook gezondheid speelt een belangrijke rol in het sectorplan. Zo krijgen zesduizend medewerkers een gezondheidscheck en bijna vijfduizend kunnen meedraaien in een vitaliteitsprogramma. ‘We willen dat mensen gezond de eindstreep kunnen halen’, zegt Bons.

 

Lees verder op Voeding Nu online

‘Meer jongeren kiezen voor opleiding agro, food en groene ruimte’

Fabrikanten werken samen om het vertrouwen van de consument terug te winnen

Reageer op dit artikel