nieuws

Beweging verandert genexpressie

Algemeen

Beweging verandert genexpressie

Na drie maanden trainen blijken bij proefpersonen genen aan- of uitgezet te zijn die een rol spelen in energiemetabolisme, insulinegevoeligheid en ontstekingsprocessen. Dat blijkt uit onderzoek van het Karolinska Institut in Stockholm.

Aan het onderzoek deden 23 jonge, gezonde mannen en vrouwen mee. De onderzoekers namen bij het begin van het onderzoek een fysieke test af en ze namen een spierbiopt af.

 

Training

De proefpersonen kregen een trainingsschema mee naar huis waarmee ze drie maanden lang vier keer per week 45 minuten één van hun benen trainden. Het andere been fungeerde als controle. Na afloop van het onderzoek werden de afnames van de fysieke testen en de spierbiopten herhaald.

 

Verschillen

Bij vergelijking van de twee benen van een persoon bleek de activiteit van de genen in de spiercellen van de twee benen te verschillen. Bij het getrainde been waren diverse genen aan- of juist uitgezet. Het ging hierbij vooral om genen die bekend zijn om hun rol in het energiemetabolisme, insulinegevoelig en ontstekingen in de spieren.

 

Gezond

Volgens de onderzoekers beïnvloeden de veranderingen in de genexpressie hoe gezond en fit je spier is en dus ook je lichaam.

 

Bronnen: Foodlog, New York Times

 

Lees verder op Voeding Nu online
’30 procent van de nieuwe kankergevallen komt door ongezond leven’
‘Kinderen met kanker moeten meer bewegen’

Reageer op dit artikel