nieuws

Bij behandeling obesitas stopt een kwart voortijdig

Algemeen

Bij behandeling obesitas stopt een kwart voortijdig

Meer dan een kwart van de mensen met obesitas die hiervoor behandeld wordt, stopt voortijdig met de behandeling. 

Dit bleek uit een analyse door onderzoekers aan de Universiteit van Alabama in Birmingham, Verenigde Staten.  Hierbij  werden tien verschillende gerandomiseerd vergelijkende onderzoeken (RCT’s) samengevoegd. Al deze RCT’s onderzochten de werkzaamheid van een leefstijlinterventie bij mensen met obesitas.

 

Uitval

De groepen, waarvan de deelnemers het meeste stopten met hun behandeling, waren Afro- en  Latijns-Amerikaanse mensen, ouderen en mensen met een hogere BMI.

 

Onder

De reden waarom de mensen afhaakte, is onderzocht in een ander onderzoek bij 98 volwassenen met obesitas die een behandeling van zes maanden ondergingen. Bij dit onderzoek was na één maand 21 procent uitgevallen en na zes maanden 57 procent.

 

Redenen

De onderzoekers vonden een aantal verschillen tussen de groepen.  De groep uitvallers was gemiddeld genomen jonger bij hun eerste afvalpoging en minder vaak naar het afvalcentrum doorverwezen door een arts of vriend dan de groep die de behandeling afmaakte.

 

Woede-vijandig

De groep die stopte met de behandeling, had ook een hogere score op de woede-vijandigheid-schaal en een hoger vetpercentage dan de groep die zes maanden behandeld werd.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Veroordelen overgewicht helpt niet bij maken gezonde keuze
‘Eetverslaving bestaat niet, verslaafd zijn aan eten wel’

Reageer op dit artikel