nieuws

Campagne: Vet, Recycle het! van start

Algemeen

Campagne: Vet, Recycle het! van start

December is de maand waarin extra veel vetten en oliën gebruikt worden om oliebollen in de bakken. Daarom is de olie- en vettensector, in samenwerking met de watersector en de gemeentelijke afvalsector, een campagne begonnen om deze vetten in te zamelen voor hergebruik.

Op verschillende manieren en gericht op verschillende doelgroepen zal het belang van vetrecycling onder de aandacht worden gebracht.

 

Kinderboerderijen

In december is de Vette Top 25 bekend gemaakt met de kinderboerderijen die in 2014 het meeste vet ingezameld hebben. In totaal is 13.120 kg gebruikt vet ingeleverd bij de 49 deelnemende kinderboerderijen. Van dit vet is 11.808 liter biodiesel geproduceerd.

 

Facebook

Met een Facebookactie wil de campagne de consument bereiken:  ‘Als je een foto op Facebook zet van een inzamellocatie, waar je net je oude frituurvet of oliebollenvet ingeleverd heb, maak je kans op een cheque ter waarde van € 250,- voor huishoudelijke apparaten van Inventum’.

 

Scholen

In Januari start de VETstrijd. Tijdens deze actie nemen scholen uit het Westland het een maand lang tegen elkaar op door zoveel mogelijk oud (frituur)vet en olie in te zamelen. Hiermee verdienen ze geld voor hun eigen school. De school die eind januari het meeste vet heeft ingezameld krijgt een vette prijs.

 

Waterschappen en gemeenten

Ook verschillende waterschappen en gemeenten zijn actief. Zo is wethouder Joost Eerdmans in Rotterdam gestart met een aanbelactie om mensen te wijzen op het belang van een schoon riool.

 

Inzamelpunten

De gebruikte vetten kunnen ingeleverd worden bij milieustraten van gemeenten, bij supermarkten, sportclubs, scholen en kinderboerderijen.

 

Reageer op dit artikel