nieuws

Diëtist behandelt vaker ondervoeding

Algemeen

Diëtist behandelt vaker ondervoeding

44 procent van de Nederlandse diëtisten geeft aan dat ze patiënten met ondervoeding het meest behandelen. Vervolgens zijn patiënten met diabetes (42 procent) en overgewicht (37 procent) de meest behandelde groepen.

Het is voor het eerst dat ondervoeding de lijst aanvoert. In 2013 en 2012 gaf 39 procent van de respondenten ondervoeding als meest voorkomende behandeling aan. In 2011 was dit percentage 35 procent. Ook het percentage dat fragiele ouderen behandelt, is wat hoger dan voorgaande jaren.

 

Enquête

Deze resultaten zijn afkomstig uit de grote Nieuws voor diëtisten enquête 2014. Van alle abonnees op de nieuwsbrief van Nieuws voor diëtisten hebben 727 personen de enquête ingevuld. Van de respondenten is 78 procent diëtist, 9 procent student diëtetiek,  7 procent gewichtsconsultent (in opleiding) en 6 procent heeft overige beroepen ingevuld. Van de diëtisten werkt 40 procent als zelfstandig diëtist.

 

FODMAP

Dit jaar is voor het eerst gevraagd naar het prikkelbare darmsyndroom. Dat deze aandoening hoog in de lijst staat, komt waarschijnlijk door de populariteit van het FODMAP-dieet. 1 op de 7 diëtisten geeft aan patiënten met deze aandoening te behandelen.

 

Positief

Bij het navragen van positieve of negatieve ontwikkelingen voor de beroepsuitoefening was het merendeel positief over:

– de aandacht voor glutenovergevoeligheid;

– de angst voor suiker;

– het laag-koolhydraatdieet;

– een hogere aanbeveling voor groente en fruit ;

– het FODMAP-dieet bij het prikkelbare darmsyndroom;

– Evidence based werken;

– de vrije toegang tot de diëtetiek;

– de campagne Dieet dit – Dieet dat van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

 

Negatief

Negatief beoordeeld werden twee onderwerpen: de angst voor toevoegingen als E-nummers en de grote aandacht voor superfoods.

 

Visie

Van de deelnemers aan de enquête staat 75 procent achter de richtlijnen Voedselkeuze van het Voedingscentrum. Vorig jaar was dit 90 procent. 38 procent is positief over de uitgangspunten van PuurGezond, 13 procent hanteert de uitgangspunten van de orthomoleculaire visie, 10 procent staat achter oervoeding/paleo en 10 procent maakt gebruik van andere visies.

 

Lees verder op Voeding Nu online

NIVEL: Helft mensen wil afvallen
NVD gaat zich meer op het publiek richten

Reageer op dit artikel