nieuws

Een op drie bedrijven verbeteren hun samenstelling

Algemeen

Een op drie bedrijven verbeteren hun samenstelling

Op het vlak van volksgezondheid wil de voedingsindustrie haar verantwoordelijkheid blijven nemen om mee te werken aan oplossingen voor complexe uitdagingen zoals de stijging van diabetes en obesitas, zo werd vorige week duidelijk bij de presentatie van het duurzaamheidverslag van FEVIA.

Zo is het zoutconvenant tussen overheid en de voedingsindustrie (FEVIA) erin geslaagd om, in enkele jaren tijd, de hoeveelheid zout in voedingswaren terug te dringen met niet minder dan 10%, zonder dat de consument dit merkte. De opvallendste dalingen in het zoutgehalte deden zich met name voor bij de vleesproducten, verschillende soorten brood (-22%), soep in poeder (-17%), bereide maaltijden (-29%) en de kazen (-20%).Hiervoor zet de sector in op innovatie, onder meer via de innovatiepolen Flanders’ FOOD en Wagralim, die ook KMO’s toegang geven tot onderzoeksfaciliteiten. 

Een op drie bedrijven

Uit een interne enquête blijkt dat 33% van de bedrijven jaarlijks de samenstelling van hun producten aanpast om tegemoet te komen aan de nood aan een gezondere levensstijl. Maar het aanpassen van voedingsproducten alleen zal complexe problemen zoals obesitas of diabetes niet oplossen. Daarvoor is een beleid nodig dat oorzaken eerder dan symptomen aanpakt en inzet op een brede sensibilisering van de consument. 

Promotie van gezonde levensstijl

“De voedingsindustrie is vragende partij om samen met de bevoegde overheden te investeren in de promotie van een gezonde levensstijl. Ze neemt daarbij haar verantwoordelijkheid en biedt de consument een brede waaier aan producten die toelaten er een gezonde levensstijl op na te houden,” aldus Bernard Deryckere, voorzitter FEVIA. In 2014 is de voedingssector, in samenwerking met de overheid, gestart met het uitwerken van een actieplan inzake energiebalans & het verbeteren van de samenstelling van de producten. Het verlagen van de energetische waarde van de voedingsmiddelen zal een van de actiepunten zijn van dit plan. 

Klik hier voor meer informatie

Reageer op dit artikel