nieuws

‘Eerste stap naar pil tegen obesitas’

Algemeen

‘Eerste stap naar pil tegen obesitas’

‘Met de ontdekking van twee moleculen die wit vet kunnen omzetten naar bruin vet, is mogelijk de eerste stap gezet naar het ontwikkelen van een pil tegen obesitas.’ De moleculen zijn gevonden door onderzoekers van Harvard Stem Cell Institute (HSCI) in Cambridge, Verenigde Staten. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Cell Biology.

‘Wit en bruin vet verschillen in metabole activiteit. Het lichaam gebruikt wit vet vooral voor opslag van energie en speelt een rol in het ontstaan van obesitas, diabetes type 2 en andere aan overgewicht gerelateerde aandoeningen.  Bruin vet is metabool actiever. Bruin vet verlaagt bij muizen het tryglyceridengehalte en de insulineresistentie en verbrandt wit vet.‘ aldus het bericht van HSCI.

 

Stamcellen

De onderzoekers hebben een systeem ontwikkeld om moleculen of componenten te vinden die de potentie hebben om de stamcellen, die witte vetcellen produceren, om te zetten in stamcellen die bruine vetcellen produceren.

 

Meer

De twee gevonden stoffen zijn volgens de onderzoekers het begin. ‘1,5 tot 2 miljoen componenten moeten nog onderzocht worden.’

 

Pil

De onderzoekers temperen de verwachting: ‘De weg van deze vondst naar een veilig en effectief medicijn is nog lang. Het onderzoek moet allereerst nog herhaald worden voor het naar een medische behandeling kan leiden.’

 

Lees verder op Voeding Nu online

Energiegebruik omhoog door termperatuurverlaging
‘Bruin vet en ademhaling stoken lichaamstemperatuur op’

Reageer op dit artikel