nieuws

Groentepasta met meelwormen voor op brood

Algemeen

Groentepasta met meelwormen voor op brood

‘Heerlijke producten met insecten’. Dat presenteerde Green Kow op de vakbeurs Health Ingredients Europe 2014 in Amsterdam. De groentepasta voor op brood is nu in twee varianten in België te koop, nadat de discussie was gevoerd of het een novel food betrof.

Ze laat alle standbezoekers proeven. Ondertussen vertelt ze enthousiast over het concept. Damien Huysmans, oprichtster van Green Kow, is ervan overtuigd dat de toekomst ligt in een efficiënte en schone kweek van insecten voor consumptie.

Wormen niet terug te vinden

Tegelijkertijd is de drempel om herkenbare insecten als meelwormen te eten voor veel mensen hoog. In de ontwikkelde smeerpasta voor op de boterham zijn ze echter niet meer terug te vinden. En overigens ook niet te proeven. De meelwormen zijn eerst geblancheerd en vervolgens diepgevroren. ‘We hebben ‘echte’ wormen verwerkt en geen poeder’, benadrukt Huysmans.

Het tapenade-achtige smeersel van meelwormen is er in een variant met wortel en met tomaat. De receptuur is ontwikkeld door een Belgische tweesterrenchef. Gebruik is gemaakt van biologische groenten. Verdikkingsmiddel, conserveermiddel en kunstmatige kleurstoffen zijn niet gebruikt en men was zuinig met zout.

 

Novel food of niet?

Huysmans vertelt ook over de introductie in België. ‘We hebben de producten op de Belgische markt gebracht. Maar vanuit de novel food-wetgeving mocht dit niet.’ Het zette echter wel iedereen aan het denken. ‘Men zag in dat een product op basis van insecten wel de toekomst is’, vervolgt de Belgische.

Uiteindelijk was er een ‘stop’ van 5 weken op het nieuwe voedingsmiddel. Daarna werd het toegestaan. ‘Ook de FAVV (Vlaamse NVWA, red.) heeft ermee ingestemd’, aldus de bevlogen Huysmans. 

Delhaize

Het smeerbare product is er nu in een biologische variant en in een verpakking specifiek voor Delhaize, de grote retailer die het in de schappen heeft opgenomen.

Chocoladepasta met wormen

Met deze groentepastaproducten houdt het voor Green Kow niet op. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een chocoladepasta met een basis van 10% meelwormen. Andere ingrediënten zijn honing, boter maar bovenal, aldus Huysmans, ‘echte Belgische chocolade’. 

Lees verder op Voeding Nu online
Voedselzekerheid door het eten van bacterieel slijm
Productnieuws: Knapperige larven proeven bij Jumbo

Reageer op dit artikel