nieuws

‘Levensverwachting daalt met acht jaar door obesitas’

Algemeen

‘Levensverwachting daalt met acht jaar door obesitas’

‘Mensen met obesitas kunnen tot acht jaar minder lang leven dan mensen met een normaal gewicht. De slechtste uitkomsten zijn gevonden bij mensen die op jonge leeftijd in gewicht waren toegenomen.’

Deze en andere conclusies trokken onderzoekers van het onderzoeksinstituut van het McGill University Health Centre (RI-MUHC) en McGill University. De studie is gepubliceerd in The Lancet Diabetes and Endocrinology.

 

Diabetes

Volgens de onderzoekers hebben mensen met overgewicht of obesitas die daarnaast diabetes of hart- en vaatziektes hebben een nog kortere levensverwachting. Het verlies van levensjaren kan dan oplopen tot twintig jaar.

 

Gradaties

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat mensen met ernstige obesitas acht jaar minder lang leven, obese mensen tot zes jaar en mensen met overgewicht tot drie jaar minder lang.

 

Gezonde levensjaren

Ook bleek dat de jaren dat iemand in goede gezondheid leeft, twee tot vier keer zo kort is bij mensen met overgewicht of obesitas dan bij mensen met een BMI van 18,5 tot 25 kg/m2.

 

Survey

Bij het onderzoek gebruikten de onderzoekers gegevens van 4.000 individuen in de periode 2003 tot 2010. De gegevens waren afkomstig uit de National Health and Nutrition Examination Survey.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Overgewicht vaker geassocieerd met kanker bij vrouwen dan bij mannen
‘Meer aandacht gevraagd voor voeding en gezondheid van Europese beleidsmakers’

Reageer op dit artikel