nieuws

‘Niet dieet, maar beweging zorgt voor sterke botten’

Algemeen

‘Niet dieet, maar beweging zorgt voor sterke botten’

‘Zevenduizend jaar geleden hadden de mensen veel sterkere botten dan nu.’ Dit komt, volgens onderzoekers van onder andere de Universiteit van Cambridge, doordat de jager-verzamelaars veel meer moesten bewegen dan de mensen nu. Wat we eten heeft volgens het onderzoek geen invloed op de botdichtheid.

Jager-verzamelaars van zevenduizend jaar geleden hadden een botdichtheid gelijk aan de moderne orang-oetang. Zesduizend jaar later, na de introductie van de landbouw, was de botmassa twintig procent lichter en zwakker en daardoor meer vatbaar voor botbreuken.

 

Röntgenfoto’s

Om de botdichtheid te onderzoeken maakte de onderzoekers röntgenfoto’s van botten van archeologische vindplaatsen van verschillende periodes in dezelfde streek en van diversen soorten primaten.  

 

Dieet

De onderzoekers vonden geen veranderingen in de botten door het veranderde voedselaanbod na introductie van de landbouw. Ook sloten ze uit dat de veranderingen in de lichaamsgrootte van de mens van invloed is op de botdichtheid.

 

Beweging

Volgens de onderzoekers blijkt uit de resultaten dat lichaamsbeweging nodig is om de botgezondheid te behouden, mede ter preventie van osteoporose. ‘Meer beweging aan het begin van het leven zorgt voor een hogere botdichtheid rond 30 jaar, waardoor de onvermijdbare botontkalking minder schadelijk zal zijn’, aldus onderzoeker Dr. Colin Shaw van de University van Cambridge.

 

Publicatie

De resultaten zijn gepubliceerd is in het tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Science)

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Romeinse gladiatoren waren vegetariërs’
Vitamine D-gehalte bij ouderen vaak te laag

Reageer op dit artikel