nieuws

Ook ouders verliezen gewicht door preventieprogramma voor hun kinderen

Algemeen

Ook ouders verliezen gewicht door preventieprogramma voor hun kinderen

Onderzoekers vinden dat ook ouders gewicht verliezen als hun kinderen meedoen aan een obesitaspreventieprogramma.

Het preventieprogramma, Shape Up Somerville: Eat Smart Play Hard,  bestond uit het gezonder maken van de lunches op school, een lesprogramma over voeding, aandacht voor bewegen op  en na school en een samenwerking met restaurants in de omgeving zodat gezondere alternatieven op het menu gezet werden.

 

Nieuwsbrief

De ouders ontvingen maandelijks een nieuwsbrief met recepten, kortingsbonnen voor gezonde voeding en informatie. Bijna alle ouders vertelden dat ze de nieuwsbrief soms of altijd lazen en een derde tot de helft heeft gebruik gemaakt van de informatie.

 

Gewichtsverlies

De BMI bij de ouders daalde met 0,411 vergeleken met ouders waarvan de kinderen niet meededen met het programma. Bij een man van 1.80 meter lang komt dat neer op een gewichtsverlies van 1,33 kg.

 

Onderzoek

De onderzoekers onderzochten 122 ouders waarvan de kinderen in het programma meededen en 356 ouders die als controlegroep fungeerde. Het onderzoek duurde 20 kalendermaanden. De kinderen waar het preventieprogramma zich op richtte waren 6 tot 9 jaar oud.

 

Uitgevoerd

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Tufts University, Boston, en the Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Verenigde Staten. De resultaten zijn 18 december gepubliceerd in de American Journal of Public Health.

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Overgewichtpreventie moet zich richten op dikke baby’s van dikke ouders’ 
Kinderen kiezen wel gezonde producten, maar eten ze niet

Reageer op dit artikel