nieuws

‘Overwichtpreventie moet zich richten op dikke baby’s van dikke ouders’

Algemeen

‘Overwichtpreventie  moet zich richten op dikke baby’s van dikke ouders’

‘Zorgverleners zouden zich moeten richten op baby’s met overgewicht van ouders met overgewicht. Het zijn namelijk vooral dikke kinderen van dikke ouders die niet makkelijk van hun overtollige kilo’s afkomen.’ 

Dit is de conclusie van onderzoekers van het Utrechtse Julius Centrum die een longitudinaal onderzoek uitvoerden naar de gewichtsontwikkeling van 3550 – in 1996 of 1997 geboren – kinderen. De resultaten zijn gepubliceerd in Annals of Nutrition & Metabolism.

 

Meten

Na 11 jaar en 10 meetmomenten hadden de onderzoekers de gegevens van 2322 kinderen en konden zij gewichtsloopbanen uitzetten. Van de moeder werd de BMI van vóór de zwangerschap genomen, die van de vader na 8 jaar; overgewicht bij het kind werd gedefinieerd als een BMI in het bovenste percentiel volgens de Landelijke Groeistudie.

 

Overgewicht

Uit het onderzoek blijkt dat in totaal 436 kinderen bij 3 maanden te dik waren. ‘De meeste van die kinderen begonnen op 2-jarige leeftijd hun overtollige gewicht te verliezen. Van de kinderen die bij 3 maanden te zwaar waren, handhaafden 133 hun overgewicht.’

 

Factoren

Van alle factoren die werden bekeken, bleek alleen overgewicht van de ouders een significant verband op de leveren.  Andere factoren, zoals opleiding van de moeder en afkomst van de ouders, rookgedrag, borstvoeding, geboortegewicht en geslacht van het kind, bleken niet ter zake.

Lees verder op Voeding Nu online

‘Doorbraak in behandeling kinderobesitas’

Prevalentie van kinderobesitas daalt in Amerika

Reageer op dit artikel