nieuws

‘Plantensterolen beschermen tegen leverontsteking’

Algemeen

‘Plantensterolen beschermen tegen leverontsteking’

Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben ontdekt dat plantensterolen en -stanolen een beschermende werking hebben tegen ontstekingen aan de lever.  Deze ontstekingen kunnen, met name bij mensen met obesitas, leiden tot levercirrose en zelfs tot vroegtijdige dood.

Voor het onderzoek bestudeerden de Maastrichtse wetenschappers of plantensterolen en -stanolen in staat waren om ontstekingsfactoren voor de lever te verlagen. Ze keken naar diermodellen en menselijke cellen. In het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE publiceerden ze hun resultaten.

 

Noten en granen

Plantensterolen en -stanolen zijn stoffen die van nature voorkomen in onder andere noten en granen. Vanwege het bewezen cholesterolverlagende effect worden deze plantaardige stoffen in Nederland ook toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen zoals margarine.

 

Verbluffend

‘De resultaten waren verbluffend’, zegt moleculair geneticus dr. Ronit Sverdlov. ‘De toevoeging van beide stoffen aan een ongezond en vetrijk dieet zorgde ervoor dat de aanwezigheid van ontstekingsfactoren nauwelijks waarneembaar was. Er was zelfs geen verschil met de groep die een gezond dieet kreeg. Dat terwijl de hoeveelheid ontstekingsfactoren aanzienlijk verhoogd bleek in een vetrijk dieet zonder toegevoegde sterolen en stanolen.’

 

Vervolg onderzoek

De volgende stap voor de Maastrichtse wetenschappers is om de studie uit te breiden naar een klinische setting, waar de beschermende werking van deze plantaardige stoffen op de lever bij mensen met obesitas onderzocht gaat worden.

Lees verder op Voeding Nu online
Fytosterolen verlagen LDL- en triglyceridengehalte

Foodwatch valt Unilever weer aan vanwege Becel pro-activ

Reageer op dit artikel