nieuws

Verband tussen diabetes en cognitieve achteruitgang

Algemeen

Verband tussen diabetes en cognitieve achteruitgang

Bij mensen van middelbare leeftijd kan cognitieve achteruitgang mogelijk voorkomen worden door preventie van diabetes en een goede regulatie van de bloedsuiker bij diabetespatiënten.

Dit concluderen onderzoekers van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, Verenigde Staten. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

 

Onderzoek

Bij het onderzoek zijn dertien duizend volwassen van 48 tot 67 jaar gevolgd in de periode tussen 1987 en 2013. De cognitieve functies van de deelnemers  zijn met tussenposen van ongeveer vijf jaar op drie momenten getest.

 

Duur van de ziekte

Deelnemers die bij het begin van het onderzoek diabeet waren hadden 19 procent meer achteruitgang in hun cognitieve functies dan de deelnemers die op dat moment geen diabetes hadden. Ook vonden de onderzoekers dat hoe langer de mensen aan de ziekte leden, hoe meer invloed de diabetes had op hun cognitie.

 

Bloedsuikerregulatie

Het effect op de cognitie was ook sterker bij diabetespatiënten die de bloedsuikerspiegel slecht reguleerden in vergelijking met patiënten die het er beter in slaagden de bloedsuikerspiegel binnen de grenswaardes te houden.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Vitamine D-gehalte bij ouderen vaak te laag
Dierlijk eiwit helpt mogelijk tegen functionele aftakeling bij ouderen

Reageer op dit artikel