nieuws

Beschermingsmechanisme tegen kanker ontrafeld bij stof uit broccoli

Algemeen

Beschermingsmechanisme tegen kanker ontrafeld bij stof uit broccoli

Onderzoekers hebben het mechanisme van de stof sulforaphane tegen kanker ontrafeld. Sulforaphaan is een bioactieve stof uit kruisbloemige groenten, zoals broccoli en bloemkool. De stof kan mogelijk therapeutisch ingezet worden tegen onder andere prostaatkanker.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Oregon State University en Texas A&M Health Science Center in de Verenigde Staten. De resultaten zijn gepubliceerd in Oncogenesis.

 

Genexpressie

Bij het onderzoek naar sulforaphane is gekeken wat deze stof doet met de genexpressie in prostaatkankercellen. De stof bleek een enzym in de kankercellen aan te tasten, waardoor de cel afsterft. De gezonde lichaamscellen worden niet door de bioactieve stof aangetast.

 

Laboratorium

In laboratoriumstudies bleek sulforaphane in vitro giftig te zijn voor een aantal verschillende menselijke kankercellen, zoals prostaat-, borst-, eierstok-, colon- en alvleesklierkanker. In proefdierstudies vermindert de stof het aantal uitzaaiingen van prostaatkanker.

 

Therapie

Volgens de onderzoekers zal sulforaphane in een veel hogere dosis, dan via voeding mogelijk is, ingenomen moeten worden om als therapie werkzaam te zijn. Onderzoek is nodig om te bepalen of deze dosis veilig is.

 

Lees verder op Voeding Nu online
’30 procent van de nieuwe kankergevallen komt door ongezond leven’
‘Lichaamslengte en overgewicht sterker in verband gebracht met prostaatkanker’

Reageer op dit artikel