nieuws

Bestaand medicijn laat obese muizen afvallen

Algemeen

Bestaand medicijn laat obese muizen afvallen

Een bestaand medicijn, Amlesanox, dat gebruikt wordt bij de behandeling van astma blijkt bij obese muizen voor gewichtsvermindering en een verbetering van de insulineresistentie te zorgen.

Het onderzoek naar de effecten van Amlesanox werd uitgevoerd door de University of Michigan in de Verenigde Staten. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications.

 

Hormonen

Volgens de onderzoekers is Amlesanox in staat om in vetcellen bij obese muizen de productie van cyclisch AMP (cAMP) te stimuleren. Deze stof verhoogt de vetverbranding in cellen en stimuleert de aanmaak van Interleukine-6 (IL-6). IL-6 zorgt vervolgens voor een verminderde aanmaak van glucose in de lever, waardoor de insulineresistentie vermindert.

 

Interactie

‘We weten dat Amlesanox werkt bij de behandeling van obesitas en insulineresistentie  door het verminderen van chronische ontstekingen en het verhogen van het energieverbruik, maar dat is niet het hele verhaal’, zegt Shannon Reilly, een van de onderzoekers. ‘Inzicht in hoe het medicijn de interactie tussen vetcellen en de lever bij obese muizen mogelijk maakt, geeft ons meer inzicht in de communicatie tussen verschillende weefsels in het lichaam.’

 

Lees verder op Voeding Nu online
Nieuwe pil laat het lichaam (van muizen) denken dat gegeten is
‘Eerste stap naar pil tegen obesitas’

Reageer op dit artikel