nieuws

Bloeddrukverlaging door eiwitten

Algemeen

Bloeddrukverlaging door eiwitten

Bij mensen met een verhoogde bloeddruk, die vier weken lang 60 gram eiwit eten in plaats van 60 gram maltodextrine, daalt de bloeddruk (bovendruk) met 4,6 mmHg.

Dit is een van de resultaten uit het onderzoek waarmee Karianna Teunissen-Beekman op 23 januari promoveert aan de Universiteit Maastricht.

 

Deelnemers

Aan het onderzoek deden 94 vrijwilligers mee met overgewicht of obesitas en een verhoogde bloeddruk. De deelnemers gebruikten geen medicijnen om de hoge bloeddruk te behandelen.

 

Onderzoeksgroepen

De ene groep deelnemers verving, gedurende 4 weken, 3 consumpties van een suikerhoudende drank (20 g suiker per consumptie) door een eiwitmengsel, bestaande uit 20 procent erwteneiwit, 20 procent sojaeiwit, 30 procent kippenei-eiwit en 30 procent melkeiwit, met dezelfde hoeveelheid kilocalorieën. De andere groep verving de suikerhoudende drank door maltodextrine, met dezelfde energiehoeveelheid.

 

Nierfunctie

In de onderzoekspopulatie met gezonde nierfunctie vond de onderzoeker geen nadelige effecten van het eiwitmengsel op de nierfunctie in vergelijking tot maltodextrine.

 

Kortetermijneffect

Het bloeddrukverlagende effect van eiwit is alleen waargenomen na een langere periode van vier weken. Kort na de maaltijd werd een tegenovergesteld effect gezien. Direct na de maaltijd daalde de bloeddruk bij de deelnemers meer bij de maltodextrine groep, dan bij de eiwitgroep. De onderzoekers denken dat vaatverwijdering na de suikerhoudende maaltijd hiervoor verantwoordelijk is.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Gezondheidsaspecten van melk belicht
‘Paleodieet vermindert risico op diabetes en hart- en vaatziekten’

Reageer op dit artikel