nieuws

‘Veel en langdurig zitten is slecht voor de gezondheid’

Algemeen

‘Veel en langdurig zitten is slecht voor de gezondheid’

‘De duur dat mensen op een dag zitten is geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en voortijdig sterven. Het maakt daarbij niet uit hoe veel bewogen wordt in de overige tijd.’

Onderzoekers van University Health Network (UHN) in Toronto, Canada, vonden deze associatie in hun onderzoek Sedentary Time and Its Association With Risk for Disease Incidence, Mortality, and Hospitalization in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. De resultaten zijn gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

 

Meta-analyse

Voor de meta-analyse gebruikte de onderzoekers 47 verschillende studies die het verband onderzochten tussen sedentair gedrag bij volwassenen, gecorrigeerd voor lichamelijke activiteit, en verschillende ziektes, risicofactoren en vroege dood.

 

Effect

De onderzoekers vonden een negatief effect van de tijd van zitten op de gezondheid. Daarentegen blijkt dit effect meer uitgesproken te zijn bij mensen die naast het zitten niet of weinig bewegen, dan de mensen die veel bewegen.

 

Meer dan de helft zittend

‘Meer dan de helft van een gemiddelde dag van een gemiddeld mens wordt zittend doorgebracht: werken, tv-kijken, achter de computer,’ zegt Dr. David Alter, onderzoeker bij Toronto Rehab van UHN. ‘Als iemand 23,5 uur op een dag zit, dan is 30 minuten bewegen niet genoeg om het negatieve effect teniet te doen.’

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Inactiviteit is ongezonder dan obesitas’
Beweging verandert genexpressie

Reageer op dit artikel