nieuws

Zenuwstimulatie tegen obesitas

Algemeen

Zenuwstimulatie tegen obesitas

Een nieuwe uitvinding in de behandeling van obesitas? Een apparaat dat in de buikholte de nervus vagus stimuleert, zorgt dat  de maag langer vol blijft en het gevoel van honger uitgesteld wordt.

Het apparaat, The Maestro Rechargeable System van EnteroMedic’s VBLOC®, is onlangs goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten om als behandeling in te zetten.

 

Patiëntengroep

Voor de behandeling komen in aanmerkingen: volwassen van 18 jaar en ouder met een BMI tussen 40 en 45 kg/m2 of een BMI tussen 35 en 39,9 kg/m2 met een aan obesitas gerelateerde aandoening, zoals hoge bloeddruk of hyperlipidemie.

 

Implantaat

The Maestro Rechargeable System bestaat uit een apparaat dat in de buikholte geïmplanteerd wordt en daar de nervus vagus elektrisch stimuleert. De nervus vagus is een zenuw die onder andere signalen doorgeeft aan de hersenen dat de maag leeg of vol zit en de snelheid beïnvloedt  van de maagontlediging.

 

Resultaat

Bij een vergelijkend onderzoek bleek, na 12 maanden, dat de patiënten die het apparaat gebruikten 8,5 procent meer gewicht verloren dan de controle groep.

 

Vervolgstudie

De FDA verplicht EntreroMedics,  als onderdeel van de goedkeurig,  om 100 patiënten met het systeem vijf jaar lang te volgen om de effectiviteit en veiligheid op langer termijn te testen.

 

Lees verder op Voeding Nu online

Bestaand medicijn laat obese muizen afvallen

Nieuwe pil laat het lichaam (van muizen) denken dat gegeten is

Reageer op dit artikel